در گزارش پول من عنوان شد
تحریم جدید بانك مركزی بر واردات غذا و دارو تاثیری ندارد
به گزارش پول من یك تحلیلگر اقتصاد سیاسی با تشریح تاثیر تحریم های جدید آمریكا مقابل بانك مركزی ایران اظهار داشت: بااینكه این محدودیت ها خللی در تامین غذا و دارو بوجود نمی آورد اما باید كانال های واردات را متنوع كرد.
مجید شاكری در گفتگو با خبرنگار مهر درباب اعمال تحریم اخیر آمریكا مقابل بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: اینكه بانك مركزی برمبنای تحریم های جدید در چه حوزه ای می تواند فعالیت نموده و از حركت در چه مسیری منع شده است مربوط به قواعد بسیار متاخرتر از قانون سال ۲۰۰۰ میلادی است. در NDAA با وجود اینكه تگ بانك مركزی، تگ ایران است ( مدلول تگ ایران این است كه بانك مركزی كشورمان صرفا گرفتار تحریم های اولیه است و نمی تواند با امریكا كار كند)، اما به جز آن، بانك مركزی در قانون NDAA 2012 یك قانونی مختص به خود دارد كه بر طبق آن بانك مركزی ایران مشمول تحریم های ثانویه است.
تحلیلگر مسائل اقتصادی اضافه كرد: بدین سبب اگر تصور نماییم كه تا پیش از وضع تحریم جدید، بانك مركزی مشمول تحریم ثانویه نبوده، تصوری اشتباه است.
وی اشاره كرد: تحریم های ذیل NDAA 2012 با برجام رفع شد و بعد از آن با خروج آمریكا از برجام، طبق دستور اجرایی ترامپ مجدد بازگشت. پس بانك مركزی قبل از این هم مشمول تحریم ثانویه بوده است. این تحریم ثانویه بطور خاص غذا، دارو و موارد بشردوستانه را از حیطه محدودیت ها معاف كرده بود.
شاكری افزود: با تحریم تازه امریكا مقابل بانك مركزی، وقتی بانك مركزی تگ SDGT خورده، به سبب یك تفسیریه ای كه اوفك در آبان سال 96 زمان اعمال كاتسا داده بود، نوشته استثناها(معافیت)هایی كه در NDAA2012 هست، لزوما در تگ SDGT مطرح نیست. اما نگفته كه حتما این استثناها و معافیت ها وجود ندارد.
این تحلیگر اقتصاد سیاسی اظهار داشت: پس اینكه تصور نماییم با تحریم تازه آمریكا و الصاق برچسب SDGT به بانك مركزی، لزوما غذا و دارو هم مشمول تحریم خواهد شد، غلط است چونكه سوژه را به تفسیر اوفك واگذشته است.
شاكری افزود: اما موضوعی كه در اجرا وجود دارد این است: باوجود اینكه تا به امروز آمریكایی ها اعلام می كردند كه بانك مركزی ایران از تحریم غذا و دارو معاف است اما وزارت خزانه داری آمریكا در عمل بر سر راه تجارت ایران با غیرآمریكایی ها بویژه اروپایی ها انواع سنگ اندازی را انجام می داد به نحوی كه از نتایج این سنگ اندازی، افزایش میزان خریدهای غذایی ایران مثل سویا و نهاده های دامی از مبداء آمریكا بود.
وی اضافه كرد: در واقع آمریكایی ها از این روش استفاده می كردند تا باوجود اینكه ظاهرا ایران تحریم مواد غذایی و دارو نیست اما عملا خودشان مانع همكاری سایر كشورها با ایران می شدند و از جانب دیگر، تحت كانال های مورد نظارت خودشان، خریدهای ایران در حوزه مواد اولیه و نهاده ها را سامان می دادند.
شاكری اشاره كرد: حالا در تحریم های تازه آمریكا ضد بانك مركزی ایران، اینطور نیست كه غذا و دارو هدف قرار گرفته شده باشد چونكه سوژه به تفسیر اوفك واگذار شده است؛ در ثانی آمریكایی ها می دانند كه ایران در زمینه غذا و دارو تنها گزینه اش امریكا نیست. بدین سبب باید درخلال اینكه «معافیت های آمریكا برای غذا و دارو را تمدید نكرده وكانال های در اختیار خودرا بسوزانند و نظارت بر جریان غذا و داروی وارداتی از طرف ایران را از دست بدهند» یا اینكه «این معافیت را در حدی حفظ كنند و این مسیر ادامه پیدا كند» یكی را انتخاب كنند. كه انتخاب معقول برای آمریكایی ها، این است كه این كانال ها را باز نگه دارند كه بتوانند بر آن نظارت كنند.
وی اظهار داشت: پس اینكه بگوییم در صحنه اجرا لزوما اتفاق تازه ای رخ خواهد داد، اینطور نیست. هرچند در هر شرایطی متنوع سازی كانال های تامین مواد غذایی و دارو راهبردی است كه ما را از هر خطری در آینده مصون می دارد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب