ارز در ایران پنج نرخی است

ارز در ایران پنج نرخی است به گزارش پول من، رئیس کنفدراسیون صادرات اظهار داشت: امروز ۵ نرخ ارز متفاوت در بازار داریم و هر چه این نرخ ها به هم نزدیک شود حتما می تواند مثبت باشد اما با عنایت به شرایط جامعه امکان تک نرخی کردن ارز وجود ندارد.



به گزارش پول من به نقل از مهر، محمد لاهوتی رئیس کنفدراسیون صادرات ایران امروز در نشست خبری اظهار داشت: بر مبنای آمار گمرک ایران، از آغاز سالجاری تا پایان مهر ماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۷۲ میلیارد دلار رسید.
جزئیات تجارت خارجی ۷ ماهه کشور
لاهوتی افزود: میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و همینطور بدون صادرات از محل تجارت چمدانی) بالغ بر ۸۸ هزار و ۷۰۱ هزار تن به ارزش ۳۲.۵۲ میلیارد دلار محاسبه شد.
وی اضافه کرد: صادرات در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش ۱۱.۴۸ درصدی در وزن و ۱۴.۷۲ درصدی در ارزش داشته است.
لاهوتی در رابطه با واردات هم اظهار داشت: میزان واردات کشور در ۷ ماهه به ۲۱ هزار و ۷۱۹ هزار تن به ارزش ۳۹.۵ میلیارد دلار رسیده که با افزایش ۲.۷ درصدی در وزن و ۸.۸ درصدی در ارزش دلاری روبرو شده است.
وی اضافه کرد: طی ۷ ماهه سال ۱۴۰۳، بیشترین میزان صادرات کشور به مقصد کشورهای چین، با رقمی بالغ بر ۸.۶ میلیارد دلار و سهم ۲۶.۴ درصدی از کل ارزش صادرات، عراق با ۷.۲ میلیارد دلار و سهم ۲۲.۴ درصدی، امارات متحده عربی با ۴.۲ میلیارد دلار و سهم ۱۲.۹ درصدی، ترکیه با ۳.۳ میلیارد دلار و سهم ۱۰.۲ درصدی و افغانستان با ۱.۳ میلیارد دلار و سهم چهار درصدی از کل ارزش صادرات صورت گرفته است.
لاهوتی افزود: طی هفت ماهه سال جاری، امارات متحده عربی با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار و سهمی در حدود ۳۰.۳ درصد از کل ارزش واردات در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله واردات به کشور قرار گرفته است. همینطور در این مدت کشورهای چین با ۱۰.۲ میلیارد دلار و سهم ۲۵.۸ درصدی، ترکیه با ۶.۵ میلیارد دلار و سهم ۱۶.۶ درصدی، آلمان با ۱.۴ میلیارد دلار و سهم ۳.۶ درصدی، روسیه با ۹۵۸ میلیون دلار و سهم ۲.۴ درصدی جزو کشورهای عمده طرف معامله واردات به کشور بوده اند.
وی به جزئیاتی از تجارت خارجی کشور اشاره و افزود: طی هفت ماهه سال ۱۴۰۳، میزان ترانزیت خارجی کشور به ۱۳ هزار و ۲۳۹ هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۱.۷ درصد رشد داشته است. همینطور در هفت ماهه نخست سال جاری تجارت بدون نفت ایران با کشورهای همسایه به ۴۱ میلیارد دلار رسید. در این بازه زمانی، میزان وزنی تجارت بدون نفت ایران با کشورهای همسایه هم ۶۴.۵ میلیون تن بوده که ۱۶ درصد رشد داشته است.
به گفته عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران، در این زمان، بیش ترین میزان مبادلات تجاری ایران به لحاظ ارزش در میان کشورهای همسایه با امارات متحده عربی، ترکیه، عراق، پاکستان و فدراسیون روسیه بوده است.
وی اضافه کرد: در هفت ماهه نخست سالجاری، میزان مبادلات تجاری ایران با «امارات متحده عربی ۱۶.۲ میلیارد دلار»، «ترکیه ۹.۹ میلیارد دلار»، «عراق ۷.۶ میلیارد دلار»، «پاکستان ۱.۶ میلیارد دلار» و «فدراسیون روسیه ۱.۵ میلیارد دلار» بوده است.
لاهوتی افزود: از مجموع مبادلات تجاری بدون نفت ایران با کشورهای همسایه در ۷ ماهه سالجاری، ۵۱.۱ میلیون تن به ارزش ۲۰.۲ میلیارد دلار سهم صادرات به کشورهای همسایه و۱۳.۴ میلیون تن به ارزش ۲۰.۹ میلیارد دلار به واردات از مبدا این کشورها اختصاص یافته است. عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، افغانستان و پاکستان» پنج کشور عمده مقاصد صادراتی ایران در میان کشورهای همسایه بوده اند. همینطور امارات متحده عربی، ترکیه، فدراسیون روسیه، عمان و پاکستان»، پنج کشور عمده مبدأ واردات در میان کشورهای همسایه را در هفت ماهه نخست سال جاری به خود اختصاص دادند.
صرفاً ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت داریم
لاهوتی در ادامه خاطرنشان کرد: ورود موقت یکی از روش های اصلی برای پر کردن ظرفیتهای خالی تولید است که واردکننده می تواند با منابع خود به شکل اعتباری مواد اولیه را وارد کند، ازاین رو دولت باید به روش ورود موقت توجه ویژه داشته باشد.
وی اضافه کرد: به صورت میانگین در کشور تمامی صنایع با ظرفیتی کمتر از ۵۰ درصد کار می کنند و اگر دولت روش های رفع تعهد ارزی واردات موقت را تسهیل کند، می تواند ظرفیت خالی را پر کند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران اظهار داشت: الان صرفا ۵۰۰ میلیون دلار ورود موقت در کشور صورت می گیرد، در حالیکه اگر روش ها تسهیل شود، می تواند ورود موقت به دو تا سه میلیارد دلار هم برسد.
وی در رابطه با پتانسیل تجارت ایران با اعضای بریکس و اوراسیا اظهار داشت: حدود ۴۴ درصد مجموع تجارت کشور ما با اعضای بریکس است و ظرفیت ها در بریکس و اوراسیا برای ایران بالاست و برای تجارت آزاد با اوراسیا معطل نظر مجلس هستیم،. حذف تعرفه ها به معنای افزایش تجارت است و البته باید برای شرایطی که ایجاد می شود ظرفیت سازی شود و صنایع باید آمادگی این اتفاق را داشته باشند.
وی در رابطه با رفع تعهد ارزی خاطرنشان کرد: مصوبه جلسه ۲۶ کارگروه بازگشت ارز ابلاغ گردیده و صادرکنندگانی که دارای تعهد ارزی سال ۱۴۰۲ هستند این امکان را دارند که رفع تعهد ارزی خویش را به شرط این که سقف اظهارنامه آنها از ۱۵ ماه عبور نکرده باشد خویش را به همان روش های معمول انجام دهند.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در ادامه اظهار داشت: ایران باید برای پیوستن به FATF تلاش کند چونکه این مورد با تحریم های یک جانبه آمریکا متفاوت می باشد و اگر دولت بتواند نظر مساعد حاکمیت را برای پیوستن به FATF جلب نماید، سطح تجارت ایران با کشورهای هدف صادراتی، بیشتر خواهد شد.
لاهوتی اضافه کرد: با عنایت به وعده های انتخاباتی رئیس جمهور و مواضعی که وزیر اقتصاد در جلسات مختلف در رابطه با FATF داشته است، گویی دولت به دنبال حل این مساله است.
وی خاطرنشان کرد: باید تحریم را از FATF جدا کرد؛ به این معنا که بخشی تحریم ها بین المللی است و بخشی هم یک جانبه از سوی آمریکاست. در این میان کشورهایی هستند که بدون وابستگی به آمریکا با ایران تجارت می کنند و نپیوستن به FATF مانع از گسترش تجارت آنها با ایران می شود. اگر دولت موفق به جذب نظر مساعد حاکمیت در رابطه با این مورد شود، تجارت با کشورهایی همچون روسیه و چین هم رشد چشم گیر خواهد داشت.
عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران اظهار داشت: افزایش سرمایه گذاری این کشورها می تواند منجر به رشد اقتصادی و تولید در ایران شود، اما حالا به علت این که سرمایه گذاران نمی توانند اصل و سود حاصل از سرمایه گذاری خویش را از ایران خارج کنند و همچنان در فهرست سیاه FATF هستیم، سرمایه گذاران بسمت بازار ایران نمی آیند.
لاهوتی ابراز امیدواری کرد: امیدوارم وزیر اقتصاد بتواند با استدلال های خود ابهامات را برطرف کند؛ این در شرایطی است که ایران یکی از سخت ترین کشورها در بحث پول شویی و نقل و انتقالات پول در دنیا است و این شرایط در کشورهای همسایه هم تا این حد سختگیرانه نیست.
تراز تجاری منفی ۶ میلیارد دلار
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در قسمت دیگری از سخنان خود به آمار و ارقام تجاری کشور اشاره و خاطرنشان کرد: در ۷ ماهه ابتدای سالجاری، رشد بالای ۱۶ درصدی را تجربه کردیم؛ اما فاصله صادرات و واردات بسیار زیاد شده و باآنکه طی سنوات گذشته فاصله صادرات و واردات یک میلیارد دلار بوده است، اما ظرف سال قبل تراز تجاری بالای ۶ میلیارد دلار منفی شده است.
وی افزود: صادرکنندگان مخالفتی با بازگشت ارز صادراتی ندارند و حتی این را وظیفه خود می دانند که ارز را برگردانند و این یک اصل برای ادامه فعالیت تولیدی است باآنکه بانک مرکزی این اصل را اخیرا پذیرفته است. از طرفی مشکل اصلی امروز صادرکنندگان، نرخ دستوری ارز است که صادرات را می کاهد.
خودتحریمی ها صادرات را کاهش می دهد
لاهوتی، خودتحریمی و مصوبات و مقرره هایی که هر روز در حوزه صادرات ابلاغ می شود را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: این روند بر میزان صادرات و منفی شدن تراز تجاری کشور اثرگذار بوده است. از آغاز سال ۱۴۰۳ صادرکنندگان فولادی مجبور شدند ارز را در سامانه نیما عرضه کنند که این منجر به کاهش ۲۰ درصدی صادرات در شش ماهه اول سال جاری شد که بر این اساس بانک مرکزی این شیوه را اصلاح کرد و اجازه داد که ارز فولاد در زنجیره این صنعت هزینه شود و واردات صورت گیرد که این امر منجر به رونق باردیگر صادرات فولاد شد.
وی اظهار نمود: حتی صادرکنندگان قیر هم مواد اولیه خویش را با نرخ ارز آزاد تا حدود ۶۲ تا ۶۴ هزار تومان از بورس کالا خریداری می کنند اما ارز را باید به نرخ نیمایی به بانک مرکزی عرضه دهند؛ این در شرایطی است که این امر منجر به مشکلات عدیده برای صادرکنندگان قیر شده است.
امروز ۵ نرخ ارز متفاوت در بازار داریم
لاهوتی شکل گیری بازار توافقی ارز را راهکار بانک مرکزی برای برون رفت از عرضه ارز صادرکنندگانی که مشمول بند یک تبصره شش قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز می شوند دانست و تاکید کرد: این صادرکنندگان، مجبور به عرضه ارز در سامانه نیما نیستند و به این علت که بازار شفاف و مشخص و قابل رصد برای بانک مرکزی و دستگاههای اجرایی ایجاد شود، این بازار شکل گرفت.
او اضافه کرد: دغدغه فعالان اقتصادی اینست که آیا واقعاً مرکز مبادله ارزی اجازه توافق واقعی را بین صادرکننده و واردکننده را می دهد؟ یا نه یا باز مجدد با عرضه ارز قوی از جانب بانک مرکزی در این مرکز و تعیین نرخ های پایین، این مرکز هم به سرنوشت سامانه نیما گرفتار خواهد شد.
بر اساس اظهارات عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران، افزایش نرخ ارز برای صادرکنندگان جذابیت ندارد چونکه در بنگاه های اقتصادی و تولیدی، مبنای دارایی، افزایش مواد اولیه تولید است و وقتی که نرخ ارز افزایش یابد، مواد اولیه هم گران می شود و ازاین رو نمی تواند موجودی انبار خویش را افزایش دهد؛ ازاین رو افزایش نرخ ارز جذابیت ندارد.
لاهوتی در جواب سوال مهر در رابطه با این که آیا این اقدامات می تواند در نهایت به تک نرخی شدن ارز منجر شود، اظهار داشت: ما امروز ۵ نرخ ارز متفاوت در بازار داریم و اگر هر چه این نرخ ها به هم نزدیک شود حتما می تواند مثبت باشد اما به نظر می آید با عنایت به شرایط جامعه امکان تک نرخی کردن ارز وجود ندارد بلکه می تواند که دو نرخ باشد و سایر نرخ ها برچیده شود و البته سیاست بانک مرکزی هم کاهش تعدد نرخ های ارز است.
زمان احیای شورایعالی صادرات مشخص نیست
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در جواب سوال دیگر مهر در مورد احیای شورایعالی صادرات اضافه کرد: احیای شورایعالی صادرات روش شنبه در کمیسیون تخصصی دولت بررسی گردید که البته همچنان درحال بررسی است، پس از نهایی شدن، باید مبحث در جلسه وزرا مطرح و مورد تصمیم گیری قرار بگیرد.
لاهوتی اظهار داشت: ازاین رو هنوز زمان احیای شورایعالی صادرات مشخص نشده است..
او همینطور به جایگاه سازمان توسعه تجارت اشاره و خاطرنشان کرد: سازمان توسعه تجارت باید با مساعدت دولت در حد معاونت رئیس جمهور ارتقا یابد تا همه دستگاه ها نسبت به اجرای تصمیمات این سازمان خویش را ملزم بدانند.


منبع:

1403/08/30
09:40:03
5.0 / 5
22
تگهای خبر: آمار , ارز , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
پول من
pooleman.ir - حقوق مادی و معنوی سایت پول من محفوظ است

پول من

محاسبه گر پول شما