رشد اقتصادی ۳ و هفت دهم درصدی در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳
به گزارش پول من، رییس کل بانک مرکزی اظهار داشت: اقتصاد کشور در 9 ماهه ابتدایی سال رشد 3.7 درصدی را تجربه کرده است.
به گزارش پول من به نقل از مهر، محمدرضا فرزین رییس کل بانک مرکزی در تشریح آخرین وضعیت اقتصادی اظهار داشت: اقتصاد کشور در ۹ ماهه ابتدایی سال رشد ۳.۷ درصدی را تجربه کرده است. تشکیل سرمایه ثابت در طول این مدت نرخ رشد ۳.۴ درصدی داشته است و حجم تجارت غیرنفتی کشور با ۱۱.۲ درصد رشد از ۱۱۶ میلیارد دلار فراتر رفت.
وی همین طور از کنترل و کاهش تورم از ۵۵.۷ درصد به ۳۵.۴ درصد در نتیجه کنترل نرخ رشد نقدینگی و پایه پولی آگاهی داد و اظهار داشت: در سیاست اعتباری سال آینده بنگاه های کوچک و متوسط با روش هایی بسیار نوین تر تامین مالی خواهند شد.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به روند متناسب و پایدار رشد اقتصادی کشور اظهار داشت: اقتصاد کشور در ۹ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی را تجربه کرده است که در مقایسه با متوسط رشد اقتصادی جهانی و کشورهای منطقه نرخ رشد مناسب و قابل قبولی بشمار می رود.
وی درباب مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران با سایر کشورها اظهار داشت: چین و هندوستان بازهم محور رشد اقتصادی جهان به شمار می روند در حالی که کشورهای منطقه اروپا سال ها است از نرخ های رشد پایینی هستند و نرخ رشد ۳.۷ درصدی اقتصادی ایران در مقایسه با کشورهای منطقه همچون ترکیه (۲.۸ درصد)، عربستان (۱.۴ درصد)، پاکستان (۲.۵ درصد)؛ عراق (۱.۴ درصد) و متوسط رشد کشورهای خاورمیانه و آسیای مرکزی با نرخ ۲.۴ درصد، نرخ رشد نسبتاً مطلوب و قابل قبولی محسوب می شود.
رشد اقتصادی ۳.۷ درصدی باوجود بروز حوادث سیاسی و امنیتی در سال ۱۴۰۳
فرزین اشاره کرد: هرچند نرخ رشد ۳.۷ درصدی قابل قبول است اما بازهم با نرخ رشد هدف گذاری شده ۸ درصدی فاصله دارد و باید تلاش نماییم به نقطه هدف نائل شویم و امیدواریم در سه ماهه چهارم سال ۱۴۰۳ اعداد نرخ رشد بهبود یابد.
رئیس هیات عالی بانک مرکزی با اشاره به شرایط سیاسی و اقتصادی سال جاری و حوادث بوجود آمده و اثر آن بر متغیرهای اقتصادی اظهار داشت: اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳ سال متفاوتی را پشت سر گذاشت و اتفاقاتی که رخ داد غیرقابل پیش بینی بود. شهادت رییس جمهوری در اوایل سال و بروز مجموعه ای از مسایل سیاسی و امنیتی که منجر به بروز مجموعه ای از نااطمینانی ها و شوک ها در فضای اقتصاد کشور شد ولی با اینحال توانستیم به این نرخ رشد مناسب در مقایسه با کشورهای منطقه نائل شویم.
فرزین به روش های محاسبه نرخ رشد اقتصادی برمبنای قیمت پایه و قیمت بازار اشاره نمود و اظهار داشت: بر طبق روش محاسبه قیمت بازار اقتصاد ایران در فصل بهار رشد ۳.۹ درصدی، در فصل تابستان رشد ۳.۵ و در فصل پاییز رشد ۳.۹ درصدی را داشته است و در نه ماهه ابتدایی سال نرخ رشد اقتصادی مجموعاً ۳.۷ درصد بوده است. همین طور به قیمت پایه رشد اقتصادی در فصل بهار ۳.۱ درصد، در فصل تابستان ۲.۷ درصد، در فصل پاییز ۳.۶ درصد و در مجموع ۳.۱ درصد محاسبه شده است.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: بررسی آمار رشد به تفکیک فصل ها نشان میدهد که هرچند در فصل تابستان کمی شاهد کاهش نرخ رشد بوده ایم، ولی در فصل پاییز مجدداً شاهد افزایش نرخ رشد اقتصادی در بخش های مختلف هستیم.
وی اضافه کرد: نرخ رشد بیان کننده تغییرات برمبنای ارزش افزوده کالا و خدمات تولید شده در کشور است و کم شدن نرخ رشد به مفهوم کاهش تولید کالا و خدمات در کشور نیست.
فرزین در تشریح نرخ رشد اقتصادی در بخش های مختلف اقتصادی نیز اظهار داشت: بررسی نرخ رشد به تفکیک بخش های مختلف اقتصادی کشور نشان میدهد حدودا در تمامی بخش های اقتصاد غیرنفتی کشور شامل بخش کشاورزی، خدمات و صنایع هر چه به انتها سال نزدیک تر می شویم اقتصاد وضعیت رشد بهتری را تجربه کرده است و بطور کلی محرک اصلی افزایش نرخ رشد در فصل پاییز بخش های غیرنفتی اقتصاد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی درباب نرخ رشد بخش های مختلف اضافه کرد: بخش خدمات حدودا ۵۰ درصد تولید ناخالص ملی را تشکیل می دهد، بخش کشاورزی ۱۰ درصد، بخش صنایع و معادن ۳۰ درصد و نفت نیز تنها ۱۰ درصد تولید ناخالص را شامل می شود. بدین سبب بخش خدمات تأثیر زیادی بر نرخ رشد اقتصادی در مجموع دارد و می تواند به سبب سهم بالا نقش به سزایی در افزایش نرخ رشد داشته باشد.
نرخ رشد تشکیل سرمایه در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ به ۳.۴ درصد رسید
وی درباب نرخ رشد بر طبق اقلام هزینه نیز اظهار داشت: بررسی نرخ رشد بر طبق اقلام هزینه شامل اقلام هزینه بخش خصوصی، بخش دولتی و نرخ تشکیل سرمایه می شود. نرخ رشد مصرف بخش خصوصی در نه ماهه ۳.۳ درصد بوده است و در بخش دولتی نیز در فصل اول ۳.۴-، در فصل دوم ۴.۴ درصد و در فصل سوم ۷.۹ درصد بوده است. این آمار نشان میدهد در این بخش ها نیز هر چه به انتها سال نزدیک تر شده ایم وضعیت بهبود پیدا کرده است.
رئیس هیات عالی درباب نرخ رشد تشکیل سرمایه نیز اظهار داشت: در فصل بهار نرخ رشد تشکیل سرمایه ۲.۲ درصد، در فصل تابستان ۳.۳ درصد، در فصل پاییز ۴.۴ درصد و در نه ماهه نیز نرخ رشد ۳.۴ درصدی در بخش تشکیل سرمایه ثبت شده است که بازهم بررسی روند نشاندهنده روند افزایشی با گذشت زمان در سال ۱۴۰۳ در این بخش است.
فرزین اضافه کرد: تشکیل سرمایه شامل دو شاخص تشکیل سرمایه ماشین آلات و بخش ساختمان می باشد که تشکیل سرمایه بخش ماشین آلات باتوجه به سیاستهای ارزی کشور برای تامین مالی نیازهای سرمایه ای کشور سهم بیشتری در نرخ رشد تشکیل سرمایه داشته است.
حجم تجارت غیرنفتی کشور امسال ۱۱.۲ درصد رشد کرد
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه با تشریح وضعیت صادرات و واردات در سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: در این در عرصه کشور امسال وضعیت بسیار خوبی را داشته است. صادرات کشور در ۱۱ ماهه ابتدایی با رقم بالاتر از ۵۳.۳ میلیارد دلار (بدون اقلام نفتی)، ۱۸.۸ درصد رشد را داشته است در حالی که واردات با ثبت رقم حدود ۶۳ میلیارد دلار رشدی معادل ۵.۶ درصد داشته است.
فرزین اضافه کرد: تراز تجاری گمرکی عدد ۱۰ میلیارد دلار منفی را نشان میدهد ولی این ارقام بدون صادرات نفت محاسبه شده است و با اضافه کردن صادرات نفت به این ارقام در حدود ۱۵ میلیارد دلار تراز تجاری کشور مثبت خواهد شد.
وی درباب تلاش بانک مرکزی برای افزایش ذخایر طلای کشور در دو سال قبل از محل صادرات اظهار داشت: به سبب اجرای این سیاست قسمتی از ارقام واردات نیز به واردات طلا مربوط می شود که به سرمایه کشور و ذخایر بانک مرکزی افزوده است.
رئیس هیات عالی اظهار کرد: حجم تجارت غیرنفتی کشور از ۱۰۵ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ به ۱۱۶ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۳ رسیده است که نشاندهنده نرخ رشد ۱۱.۲ درصدی حجم تجارت غیرنفتی کشور است که در این ۱۱ ماهه محقق شده است.
حمایت از تولید و ممانعت از انسداد نقدینگی عاملی برای افزایش نرخ رشد نقدینگی
فرزین با اعلان اینکه در بخش واقعی اقتصاد، رشد بازهم ادامه دارد اظهار داشت: امیدواریم در سال آینده با شرایط بهتر و مناسب تری دراین خصوص مواجه شویم.
وی نقدینگی، پایه پولی و تورم را متغیرهای اساسی و کلیدی بخش پولی کشور دانست و اظهار داشت: در محاسبه تورم دو شاخص تورم مصرف کننده و تولیدکننده حائز اهمیت می باشد. البته باید درنظر داشت که در محاسبه تورم مصرف کننده اقلام بازار و در تورم تولیدکننده اقلام در رابطه با کالاها از درب کارخانه در محاسبات لحاظ می شود.
رئیس کل بانک مرکزی با اعلان اینکه رشد دوازده ماهه نقدینگی از سال ۱۴۰۰ به بعد بصورت مداوم درحال کاهش بوده است، تصریح کرد: این امر تا به شکلی بوده است که نرخ مذکور در اسفند ماه ۱۴۰۲ به ۲۴.۳ درصد رسیده است؛ اما در چند ماه اخیر به سبب برخی اتفاقات و همین طور به سبب بررسی های به عمل آمده از طرف بانک مرکزی بر اساس این که عدم افزایش نقدینگی ممکنست به انسداد نقدینگی منجر شود، به همین دلیل در بهمن ماه ۱۴۰۳، نرخ رشد نقدینگی با اندک افزایش به ۲۷.۸ درصد رسیده است.
وی با اشاره به هدف گذاری ۲۵ درصد برای نرخ رشد نقدینگی در آغاز سال ۱۴۰۳، عنوان کرد: در آغاز سال ۱۴۰۳ اعلام کردیم که بدنبال آن هستیم تا نرخ رشد نقدینگی را در کانال ۲۵ درصد حفظ نماییم. باید تاکید کنم که سال ۱۴۰۳، سال اتفاقات غیرقابل پیش بینی بود و متعاقب همین مورد نیز رشد نقدینگی در هفته منتهی به ۱۶ اسفند ماه ۱۴۰۳، نسبت به هفته مشابه سال قبل ۲۷.۶ درصد رشد داشته است.
فرزین اشاره کرد: بااینکه کنترل نقدینگی در اسفند ماه به سبب هزینه های بسیار زیاد دولت بمراتب امری دشوار است، اما تلاش بانک مرکزی آنست که بازهم به اعداد نزدیک به نرخ هدف نائل شویم و امیدواریم سال را با عددی نزدیک به ۲۵ درصد به انتها برسانیم.
نرخ ۲۲ درصدی رشد پایه پولی در بهمن ماه ۱۴۰۳، نرخی پایین تر از میانگین چند دهه گذشته
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تعریف پایه پولی، عنوان کرد: پایه پولی، پولی است که توسط بانک مرکزی خلق می شود و به مفهوم تغییرات در ترازنامه بانک مرکزی است. براین اساس پایه پولی از نرخ های رشد بسیار بالا مانند ۴۵.۵ در فروردین ماه ۱۴۰۲ به نرخ های رشد بسیار پایین رسیده و در مقاطعی به نرخ ۱۹ درصد نیز رسیده است. اما از آنجا که بانک مرکزی با هدف ممانعت از انسداد پولی تلاش نموده تا پول بیشتری خلق کند، نرخ رشد پایه پولی به ۲۲ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۳ رسیده است و نرخ رشد غیرمعمولی محسوب نمی شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
کامنت کاربران پول من در مورد این مطلب